lördag 27 december 2014

de Visini - la storia

de Visini är ett märke som de flesta i Stockholm med omnejd känner till om de cyklade på 80-talet. Fina, välarbetade ramar i den klassiska venetianska skolan utan alltför mycket flash och prål.
Killen som tog hit dessa till Sverige heter Georgij Gefwert, Jojje eller Chicken allmänt kallad. Som relativt nybliven och entusiastisk cyklist hamnade han i Vicenza i slutet på 70-/början på 80-talet och fick gå i lära hos en av traktens legendariska cykelbyggare och framförallt tränare, Tarcisio de Visini. Han fick lära sig hur man arrangerade verkstaden och hur man preppade och byggde upp en ram från grunden i detalj, kunskaper som han tog med sig hem till Sverige och Stockholm där han öppnade en cykelaffär rätt så omgående och det var där jag stötte på Jojje i början av 80-talet. Och vi syns fortfarande och pratar cykel än idag.

Tarcisio de Visini föddes 22 december 1919 i Vicenza. Han började arbeta på allvar som cykelreparatör då han var 16 år 1936. Passionen för cykel och cykelsport fanns där redan från unga år och då han hade problem att hitta bra ramar/cyklar som passade honom exakt beslöt han sig för att börja bygga dem själv.
1937 skrev han in sig i Veloce Club Vicenza och hans första seger var i distriktsmästerskapet, Campionato Provinciale Giovani Fascisti och denna skulle följas av flera andra segrar, bl a i Trentino. Hans arbete gjorde dock att han fick dra ner på tävlingsverksamheten så småningom och andra världskriget började dessutom under den här tidsperioden vilket påverkade allting i negativ riktning.

1952 öppnade Veloce Club Vicenza en ny klubblokal på Corso Padova, alldeles i närheten av de Visini's affär och han beslöt sig för att komma tillbaka och bli medlem igen.
Han visade snabbt sin kapacitet inom föreningen och från det att Tullio Campagnolo blev orförandebytte föreningen namn till Campagnolo Veloce Club Vicenza. Tarcisio biträdde styrelsen först som sekreterare och sedan som sportchef, instruktör, kassör mm för att slutligen hålla positionen som vicepresident. Han, Tullio och Valentino Campagnolo var nära vänner.

Klubben rönte stora framgångar i de röd-vita tröjorna, som exempel 117 cyklister registrerade under ett enda år och man organiserade 17 tävlingar. Med start i slutet av sextiotalet, under Tarcisios ledning utvecklades många cyklister som visade sig hålla mycket hög klass.
För att nämna några framstående namn som gick från amatör till professionell: Imerio Massignan, Tiziano Galvanin, Albano Negro, Giovanni Battaglin, Luciano Loro, Armando Lora, Alberto Nazzareno, Lucillo Lievore, Gianni Zanon, Fabio Baldato med många fler.
 
Laget han dirigerade som direttore sportivo återgäldade med många viktiga segrar, totalt cirka sjuttio stycken, en mängd fina placeringar, flera guldmedaljer, troféer mm mm.
I slutet av hans viktiga idrottskarriär, bildade Tarcisio en cykelskola för barn som ville åta sig att pröva denna svåra men underbara sport, något som han är ihågkommen för i Vicenza än idag. Tarcisio de Visini dog tyvärr i Januari 2008 vid en ålder av 88 år.


Detta var lite kort historien om personen Tarcisio de Visini. Förutom de sportsliga åtagandena så drev han dessutom då en cykelaffär med ett eget märke som vi känner till och han hade direktkontakt s a s med Campagnolo, fabriken låg alldeles bredvid och klubben fick ofta agera testpiloter åt dem.
Han utformade en av de första kommersiellt tillgängliga trainers (vad jag vet åtminstone) kallad Tecnirullo där man kunde köra med sin egen cykel, annars fanns bara de vanliga rullarna att tillgå.
de Visini ramarna byggdes troligtvis åt honom av någon av de många 'terzisti' dvs legobyggarna som det fanns så många av därnere. Som sagt mycket välgjorda ramar med fina detaljer och finish, kommer ihåg speciellt ramar i Columbus SL eller Zeta rör som kom i vinröd eller mörkblå cromovelato finish, mycket snygga. 

2 kommentarer:

 1. Verkligen intressant att få veta mer om historien bakom min De Visini som jag köpte 1983 av min lärare i organi-
  sationsteori på Handelshögskolan Harald Berg. Harald Berg drev vid sidan av undervisningen cykelbutiken Hoj Inn
  på Karlbergsvägen där jag köpte min cykel en röd cromovelato med Columbus SL-ram och Campagnolo Nuovo
  Record-komponenter och Ambrosio-fälgar. Jag är inne på min tredje sadel som är en Brooks B17 narrow som
  jag är mycket nöjd med förutom att den knarrar lite i guppen. 1984 hade man återuppväckt cykelloppet Mälaren Runt som jag körde med Skandias cykel-sektion. Året därpå stod jag över men 1986 körde jag igen. Då hade man kortat sträckan från 320 km. till ca. 300 km om jag minns rätt. Det är fortfarande en sann fröjd att cykla på min gamla cykel även om jag numer föredrar kortare turer.

  Mvh/ Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoj Inn! Verkligen a blast from the past! Något år innan du köpte din de Visini var jag inne och kollade de olika Guerciotti modellerna Harald förde då, minns att jag var mycket intresserad av en koboltblå 'Jet'.
   Vet precis hur du menar Peter, jag kör mycket kortare vändor idag och inte lika kontinuerligt men jag återkommer till mina gamla stålhojar, de trivs jag bäst på! Hade f ö två kompisar som deltog i MR 1986.

   Radera