lördag 2 maj 2015

Ciöcc, Conti och Giovanni Pelizzoli och urban legends på Internet

Det finns få märken som det finns så många rykten kring som Ciöcc och Giovanni Pelizzoli, inte bara s k urban legends utan många gånger rent dösnack faktiskt. Det är nackdelen med Internet. Jag har forskat i historiken och den är inte så svår att få fram om man anstränger sig lite. Då jag själv jobbat med Conti som var ett sidomärke så hade jag mina skäl men jag tror att hela historien kan vara intressant att berätta. 

Giovanni Pelizzoli började intressera sig för cyklar vid tidig ålder, hans pappa var cykel-mekaniker så det var i sig ganska givet. Giovanni tävlade i unga år med viss framgång men han kände en större dragning åt cykelns finmekanik än för själva tävlandet så 1969 startade han upp sin egen bottega under namnet CIÖCC som enligt Giovanni själv inte betyder någonting, det är ett öknamn som funnits i familjen länge. Enligt andra källor påstås det betyda pokerface på lokalt slang vilket kanske också kan stämma om man betänker märkets logga med de fyra spelkorten.

I vilket fall som helst, han gick i lära hos en känd rambyggare i Bergamo och startade sen upp själv. Märket rönte snabbt framgång, han blev känd för sina välgjorda ramar och cyklar. Senare fram på 70-talet, 1977 närmare bestämt, vann Claudio Corti amatör VM-guld i San Cristobal, Venezuela och han vann året efter även Giro baby, amatörernas Giro d'Italia på en Ciöcc. En annan höjdpunkt var då det polska landslaget, som hade valt att tävla på Ciöcc cyklar, tog silver i Moskva OS 1980.

Men samma år, 1980, sålde Pelizzoli märket till en byggmästare från Bergamo vid namn Luigi Conti. Denne var en passionerad cykelfantast och märket kom redan under tidigt 80-tal att anlita några av de bästa rambyggarna ifrån Bergamo trakten. Från 1980 var det Stefano Bonati som byggde ramarna och han fick sedermera sällskap av Giuseppe Biffi 1982 och de finns där än idag.

Produktionen ökade rejält under 80-talet, de här åren byggdes uppemot 4000 ramar om året helt hantverksmässigt, några av dem med speciella rör, som Oria Drall och Sperimental vilka utmärkte några av deras bästa modeller. Conti såg också till att marknadsföra märket internationellt utanför Italien och man sålde ramar/cyklar till USA, Japan och på flera håll i Europa bl a i Sverige där märket hette Conti och togs in av Velo Sport. 
De legobyggde även ramar åt andra, mest kända är väl Veltec i Holland och deras märke Concorde. För att klargöra något som florerar överallt på webben så var det aldrig Giovanni som byggde ramar åt Concorde utan det var alltså Bonati/Ciöcc som gjorde detta.

Under 80-talet blev märket välkänt på de professionella banorna också genom olika stall skötta av Bruno Reverberi som f ö är verksam än idag som direttore sportivo. För att nämna några cyklister som körde på Ciöcc/Conti så kan man nämna bl a Davide Cassani (82-85), Lucien van Impe (85) ), Stefano Allocchio (90-91), Massimo Podenzana (90-92) med många andra. Här nedan följer stallen man sponsrade:

1983 : Termolan - Galli - Ciocc
1984 : Santini - Conti - Galli
1985 : Santini - Krups - Conti - Galli
1986 : Santini - Cierre - Conti - Galli
1987 : Selca - Thermonec - conti - Galli
1988 : Selca - Ciclolinea - Conti
1989 : Selca - Ciclolinea - Conti
1990 : Italbonifica - Navigare - Conti
1991 : Italbonifica - Navigare

1991 bestämmer sig Luigi Conti för att sälja märket då det står på sin höjdpunkt produktions- och försäljningsmässigt, till sina egna rambyggare, bröderna Candído och Stefano Bonato, Giuseppe Biffi och Giacomo Conti, som jag tror är Luigis son, denne senare klev av verksamheten ganska snabbt dock. De har fortsatt bygga i samma anda som tidigare fast materialen ändrades och aluminium och kolfiber blev de som dominerande. Idag har man tagit upp byggandet av de klassiska stålramarna igen med bravur då det numer finns en stor efterfrågan efter dessa. 

För att fortsätta vidare med Giovanni Pelizzoli själv, han bygger sedan 1983 ramar under sitt eget namn men han har varit involverad i många olika projekt inom branschen genom åren, t ex fick han 1993 fria händer av bröderna Maschiaghi som hade köpt märkesnamnet Fausto Coppi från familjen Fiorelli, att ta hand om deras Reparto Corse och bygga tävlingsramar åt stallen Team Polti och MG-Technogym liksom åt många andra tävlande och entusiaster. Så sent som 2005 försåg de t ex Alessio stallet med Paolo Savoldelli med ramar.
Giovanni har alltid varit road av ordlekar så ramar med namnet John (Giovanni!) Ciöcc var en variant på de vanliga Ciöcc-ramarna. Likaså senare ramar med namnet Gion Italia är av hans hand.
Han arbetade länge också som lackerare åt många andra olika byggare som Guerciotti, Cinelli m fl och enligt uppgift hjälper han även Alberto Masi numera med dennes byggen och renoveringar, detta senare gäller även alla möjliga andra märken. Han har gjort några förstklassiga renoveringar av bl a Cinelli Laser cyklar som jag sett.

Då det idag finns en efterfrågan igen på hantverksmässigt byggda ramar i framförallt stål men även i aluminium och kolfiber så har Giovanni dragit igång verksamheten för fullt igen med sin son Samuele och några andra medarbetare under namnet Cicli Pelizzoli i Curneo, Bergamo. Ett intressant faktum är att Pelizzoli och Bonati/Ciöcc ligger bara ett par km ifrån varandra och har gjort så i alla år, så rykten om att Ciöcc skulle vara byggda i östeuropa är helt felaktiga. 

På sena 80-talet tog vi på Velo Sport in Conti till Sverige och det var ett populärt märke framförallt i Stockholmstrakten och min kollega Bengt Friberg lät trycka upp ett fint produktblad som ni kan se härnedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar