måndag 8 juni 2015

En sällsynt cykel

För några år sedan köpte jag en ram i Milano som jag tyckte såg intressant ut trots att den var ganska smutsig och skenbart sliten. Aningen för hög för mig egentligen men den hade fina detaljer och var billig så jag tog den.
Jag gjorde rent den försiktigt och polerade upp den. Bättrade dock inte på de lackskador som fanns utan fyllde bara på de gula detaljerna lite mera.
Det fanns överhuvudaget inga dekaler på ramen förutom Columbusdekalen som är från c:a 1970/71. Väl rengjord visade det sig att ramen var mycket fint byggd med speciellt vackra detaljer som gaffelkronan, långspetsmuffarna och vevhuset. Den är dessutom väldigt lätt, vågen visade på lite över 1800g för själva ramen!

Självklart vart jag nyfiken på vem som byggt den och ganska snabbt fick jag en aning (och senare bekräftelse) om att det kunde vara ett bygge av Giuseppe Pelà ifrån Torino. Pelà tillhör doldisarna bland italienska mäster byggare, mastro artigiani som de kallas. Han var verksam i många år fram till början på 70-talet så min ram måste vara ett av hans sista verk.
Han lär framförallt ha byggt åt andra, huvudsakligen proffscyklister och deras stall. Enligt uppgift byggde han ramar åt Rik van Looy, Jacques Anquetil och Eddy Merckx bara för att nämna några.
Han undvek att sätta sitt eget namn på ramarna, antagligen för att inte komma i konflikt med de stall och cyklister han byggde åt och livnärde sig på. Man kan säga att han var en utpräglad terzista dvs en legobyggare av högsta rang!
Han lämnade rambyggandet i början av 70-talet för att ta hand om sin sjuka fru. Själv dog han för inte så länge sedan. Alla verktyg mm gjorde han sig av med, en del till Irio Tommasini, som tydligt säger sig ha Pelà som en av sina förebilder inom rambyggarkonsten. En annan som jag är ganska säker på hade nära kontakter med honom var Angelo Picchio, också han en gammal känd rambyggare i Torino.

Jag byggde upp ramen med en klassisk Campagnolo Nuovo Record gruppo, mycket är från första hälften av 70-talet men där finns även senare delar från 80-talet, vilket jag tycker det ska göra för att den ska vara 'rätt'. De här ramarna/cyklarna tillverkades i mycket små serier och de byggdes enbart efter cyklistens önskemål. Efterhand förnyade denne vissa delar och bytte ut andra osv medan ramen (om den var bra som i det här fallet) i sig hängde med ett bra tag. Jag vill att det ska se ut på det sättet.
Jag lackade vissa detaljer i gult, t ex insidan av klingornas urtagningar, något som var ganska vanligt på den tiden och man kan finna det på cyklar från Masi, de Rosa och många andra men jag använde det bara som en extra accent s a s, det gäller att inte överdriva här.
Styre, styrstam och sadel klassiska Cinelli, guld-kedja och krans från Regina och hjulen byggda med Fiamme Ergal 290grams tubfälgar.
Jag har haft många cyklar genom åren men denna är en av mina favoriter och den kommer jag att behålla, trots att storleken är lite fel men den är så fantastiskt skön att åka på. Några bilder;1 kommentar:

  1. Vilken vacker cykel. Ta väl hand om den och sälj den inte.

    SvaraRadera