fredag 11 mars 2016

Dagens fynd

Av en tillfällighet kom jag nyligen över ett set med Campagnolo bromsar i kartong. Dessa hade uppenbarligen legat väldigt länge på en hylla längst bak i någon cykelaffär för kartongen var alldeles grå av damm!

Det jag har här är en komplett sats Super Record bromsar från andra halvan av 70-talet och dessa är av den s k piccolo modellen, dvs den kompakta versionen av de vanliga bromsarna.
Italienska rambyggare hade redan vid sjuttiotalets mitt börjat minska ner avståndet mellan bromsbryggan/ axeln och fälgarna, vägarna blev allt bättre och däcken smalare och tunnare och de mer kompakta bromsoken gav även cykeln ett renare och mer strömlinjeformat utseende.

Hela kartongen är i fint skick efter rengöring och t o m instruktionen finns med, det var f ö samma som låg i både Record som Super Record kartongerna. Originalwirar och höljen finns med som synes och på 70-talet kom Campagnolos bromsar alltid med dessa grå höljen. Notera vilka kraftiga wirar man använde då i jämförelse med idag. Dessa mäter 1.6 mm.

Bromsarna är levererade med långa axlar för montering med traditionella bultar, ej insex, och de har Campagnolos klassiska anodiserade satinfinish.
Hur ser jag nu att dessa är från 70-talet? Finns flera detaljer som avslöjar det; först och främst texten på armarna som är präntad med tryckbokstäver, senare använde man skrivstil.
På ovansidan av bromsaxeln står det textat 'Patent' och det ändrades 1974-75, tidigare stod det 'Brev' där. Det är dock samma sak, brevettato betyder nämligen patenterad på italienska.
Andra typiska detaljer är de raka handtagen på bromsarnas snabbkopplingar. De ändrades 1978 till en mer rundad och mjukare utformning. De oklädda broms-skorna är också typiska, även de blev 1978 ändrade och blev klädda med ett svart plastmaterial istället.

Handtagen är borrade Super Record, vanliga Record är släta, men de bruna gummiklovarna är från 80-talet då de har den då aktuella s k 'sköld' loggan på sidorna, något som kom 1983. Någon har antagligen bytt dem då de gamla torkat sönder. Det var ganska vanligt att gummiklovarna gjorde det förr, de var inte så tjocka och gummit var annorlunda än dagens.
Ett väldigt enkelt sätt att få dem att hålla länge är faktiskt att tvätta av dem med en fuktig trasa efter ett pass och att ha cykeln i skugga. Svett och starkt solljus får dem att åldras mycket fortare.

Roligt att hitta en sådan här komplett sats i det här fina skicket. Det här var de bästa bromsarna som fanns att få på den här tiden och de enda som kunde konkurrera med dem var Modolos Professional som kom alldeles i slutet på 70-talet.
De har inte samma grepp som moderna dubbelpivot bromsar men man ska komma ihåg att Super Record riktade sig till en speciell kategori cyklister. De användes mer som fartmodulerare än något annat, man ville inte tappa fart mer än absolut nödvändigt för att hantera en kurva t ex.
Om man ser till att serva dem då och då och använder moderna wirar och höljen så har man ett par riktigt bra bromsar som dessutom tål det mesta och är väldigt lätta att meka med, jag använder dem fortfarande på flera av mina cyklar med goda resultat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar