lördag 2 april 2016

Regina kransmek

Fick förra året ett bakhjul av Kjell Ahlqvist som jag skulle renovera och bygga om från tub till kanttråds fälg. Det behövde en ordentlig genomgång visade det sig, men delarna i sig var i bra skick trots allt.
Det som dock inte var något att ha var en gammal igen-beckad Regina Oro frikrans som någon dessutom förstört genom att i vanlig ordning inte fixera avdragaren ordentligt utan denna hade sluntit och dragit sönder godset förstås. Tyvärr något som man stöter på väldigt ofta.

Det enda sättet att få bort frikransen är att montera ner den och ta bort själva kroppen med en rörtång av större typ, vilket jag gjorde.
Tog några bilder på hur kransen ser ut inuti vilket kan vara intressant av flera skäl, bl a om man vill plocka isär en frikrans för att serva den, t ex om man cyklat mycket i regn. Gamla kransar var nästan aldrig tätade så detta är något man kan räkna med om man tar över vintage cykel.

Ta först en dorn och sätt den i ett av de två hålen i kransens mitt och börja hamra loss den i riktning medurs. De två hålen sitter nämligen på en låsring som brukar sitta som sjutton så man får hålla på ett tag innan den lossnar.

När sen denna är avlägsnad kan man lyfta hela kuggpaketet rakt upp från frikranskroppen. Om ni ska serva kransen så lägg en handduk under för det kommer att ramla ut en mängd små kullager och dessa vill man inte ska rulla iväg. Det brukar röra sig om ett 30-40-tal, och det är lösa kulor som sitter i varsin bana i kransens båda ytterändar.

På bilderna syns hur frikransen är konstruerad inuti. Regina Oro kroppen har två par 'klackar' som monteras ovanpå varsin <-formad fjäder och dessa griper tag i jacken i den yttre kroppen när man trampar.

Det är bara att göra rent ordentligt, fetta rejält och sen försiktigt montera ihop allting igen så fungerar kransen ofta bättre och tystare än när den var ny. Tillverkarna brukade inte använda mycket fett så en service ger nästan alltid ett mycket bra resultat. De allra flesta frikransar ser ut på det här sättet eller har en snarlik konstruktion.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar