torsdag 5 maj 2016

Kransarnas krans

För att fortsätta på temat frikransar vill jag berätta lite om en mycket speciell sådan som få har sett i verkligheten.
Jag pratar om Campagnolos berömda frikrans från tidiga 80-talet, det sista projektet som Tullio Campagnolo själv höllt i innan han dog.
Det är en vacker komponent med fantastiskt fin finish. Gjord i härdad lättmetall (ergal) vad gäller både kroppen som kuggen och den väger fullt uppbyggd som på bilderna endast 164g på min våg!

Uppbyggd på samma sätt som de flesta frikransar som synes på bilden här ovan men med en helt annan precision än dessa.
Två klackar (i vissa versioner tre!) som var det vanliga griper tag i yttre kranskroppens jack när man trampar, allt i klassisk Campagnolo kvalitet och finish från den här tiden. De speciellt utvalda 1/8" kullagren som går i härdade banor har en tolerans på en tusendels mm!
När man monterar frikransen på ett hjul och roterar det så syns inget svaj som är så vanligt annars, den är spikrak och exakt. En ren fröjd att montera på och av dessutom.
Alla kuggen monteras på splines utom de två yttersta som skruvas på kranskroppen och i sig själva.
Jag fick även med ett specialverktyg till kransen, också det mycket lätt och smidigt. Observera den utbytbara avdragaren som har spiralformade klackar vilka passar in och griper tag i kranskroppen och gör det mycket enklare att montera av kransen från hjulet utan att förstöra denna.
Tyvärr har jag sett Campagnolo kransar där man försökt använda traditionella avdragare typ Regina och det resulterade i att man förstört dem. Och det här är som bekant ingen billig komponent.
Här är det absolut tvunget att använde specialverktyget men var överhuvudtaget noga med att använda rätt verktyg på en racercykel, då undviker man skador på komponenterna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar