fredag 8 december 2017

Campagnolo Monoplaner

Campagnolo lanserade flera nya grupper på det sena 80-talet, förutom de tidigare Record Corsa och Victory och Triomphe kom nu även Croce d'Aune, Chorus, Athena och Centaur.

De här nya grupperna innehöll komponenter med en mängd innovativa ideer och designer inbyggda.
Chorus gruppon som kom 1987 innehöll bland mycket annat ett bromsset som alltid tilltalat mig både vad gäller designen, finishen och funktionen.

Monoplaner som designen kallades medgav enligt katalogen synnerligen styva bromsok som samtidigt gjorde bromsarna mer kompakta än vanliga sidodragna bromsar,  här ett utdrag ur katalog beskrivningen;

'....the arms of the Chorus brake are not simply superimposed but the arms that catch and pass the

cable are inserted one into another.
With this special structure it has been possible to develop two particularily sturdy arms with a
streamlined profile, resulting in a very compact brake. This contributes to the rigidity of the system...' 

Bromsverkan var också mycket distinkt och verkligen lättmodulerad. En finess som man kom upp med både till C-Record och Chorus var den att inkorporera snabbkopplingen direkt i bromshandtaget och det är en detalj som finns kvar även i dagens grupper.

Jag har ett Chorus bromsset på en av mina cyklar, det är den första versionen från 1987 fast med andra bromsskor/klossar för närvarande som ni ser på första bilden.

Campagnolo använde sedan Monoplaner designen under 10 års tid och den kom att i vanlig ordning så småningom flyttas ner till de billigare grupperna när dessa uppgraderades vartefter.  Här några bilder med årtal;

Chorus 1987


Chorus 2a versionen

Athena 1995

Veloce 1995

Mirage 1996
Både Veloce och Mirage grupperna innehöll Monoplaner bromsar 1997 men i katalogen 1998 är de borta, alla grupperna hade då utrustats med dubbel-pivot bromsar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar